MALI SERVIS

Održavanje Vozila: Važnost Zamene Ulja i Filtera

Vožnja vašeg ljubimca po gradskim ulicama ili dugim autoputevima može biti pravo uživanje, ali kako biste osigurali dugovečnost i optimalno funkcionisanje vašeg vozila, ključno je redovno održavanje. U okviru malog servisa, jedan od ključnih koraka je zamena motornog ulja i filtera, što direktno utiče na performanse i trajnost motora.

Zamena Ulja: Srce Vašeg Motora

Motorno ulje je životna tečnost za svaki motor, igrajući ključnu ulogu u smanjenju trenja i održavanju temperature. Tokom vremena, ulje se troši i gubi svoje osobine, zbog čega je redovna zamena neophodna. Preporučuje se da se ulje menja svakih 7.500 do 10.000 kilometara, ali ovo može varirati u zavisnosti od tipa ulja i uslova vožnje. Pri zameni ulja, važno je koristiti kvalitetno ulje koje odgovara specifikacijama proizvođača vozila. Ovo osigurava da motor ostane čist i optimalno podmazan, produžavajući njegov vek trajanja.

Zamena Filtera: Zaštita od Nečistoća

Filteri u vozilu igraju ključnu ulogu u zaštiti motora od nečistoća. Dva osnovna filtera koji se redovno menjaju tokom malog servisa su filter za ulje i filter vazduha.
Filter za Ulje: Ovaj filter zadržava čestice i nečistoće iz ulja, sprečavajući ih da dospeju do ključnih delova motora. Zamena ovog filtera istovremeno sa zamnom ulja osigurava da čistota ulja ostane na optimalnom nivou.
Filter Vazduha: Čist vazduh je ključan za efikasno sagorevanje goriva. Zamena filtera vazduha poboljšava protok vazduha ka motoru, čime se obezbeđuje optimalna mešavina vazduha i goriva.
Filter Kabine: Dok filteri motora čuvaju motor, filter kabine održava kvalitet vazduha unutar vozila. Zamena ovog filtera preporučuje se svakih 15.000 do 25.000 kilometara ili barem jednom godišnje, obezbeđujući svež i čist vazduh unutar kabine, što doprinosi udobnosti i zdravlju putnika.
Filter Goriva: Filter goriva štiti gorivni sistem od nečistoća, očuvavajući efikasnost motora. Preporučuje se redovna zamena svakih 20.000 do 40.000 kilometara, ili u skladu sa specifičnim preporukama proizvođača. Ova praksa je ključna za održavanje snage i optimalnog rada vozila.

Mali Servis: Više od Zamene Ulja

Mali servis obuhvata šire održavanje vozila, osim zamene ulja i filtera. Pregled kočnica, provera tečnosti poput kočionog i rashladnog sistema, provera guma i podešavanje pritiska, samo su neki od koraka koje stručnjaci preporučuju da se izvrše tokom malog servisa. Ovi koraci ne samo da poboljšavaju performanse vozila, već i pomažu u sprečavanju potencijalnih problema pre nego što postanu ozbiljni.
Redovno održavanje vozila, posebno zamena ulja i filtera, predstavlja investiciju u dugovečnost i pouzdanost vašeg vozila. Ignorisanje ovih osnovnih koraka može dovesti do skupih popravki i smanjene efikasnosti motora. Zato, budite pažljivi prema svom vozilu i redovno sprovodite male servise. Vaš automobil će vam zahvaliti dugim i bezbrižnim satima na putu, a vi ćete uživati u miru uma da ste uložili u njegovu dugotrajnost i performanse.

Kontakt

Adresa: Maksima Gorkog 12, 22404 Inđija

Telefon: 065/2560-976

Email: office@imperium.co.rs

Facebook: Imperium Inđija